Workshops & lezingen

Ik geef graag lezingen en workshops. Eerder heb ik meerdere workshops gegeven over waterzuivering en meettechnieken in mijn vorige werk als procestechnoloog. Dit zijn een paar van de workshops/lezingen die ik heb gegeven of waarbij ik betrokken ben geweest onder Iris’ Garden Ecology:

AANKOMEND:

18 maart 2023 Moestuinbeurs:

Lezing VOORKOM NATTE VOETEN: TUINIEREN MET (EN ZONDER) WATER

We hebben allemaal te maken met droogte in de tuin en soms ook wateroverlast. Iris Veltman, milieukundige, tuinontwerper, docent permacultuur en artikelschrijver (onder andere voor Groei & Bloei) laat zien wat je daar zelf (goedkoop) tegen kunt doen. Je verlaat deze lezing met simpele, praktische ideeën die je tuin vooral mooier en nuttiger maken, en die soms zelfs eetbaar zijn.

Moestuinbeurs vrijdag 17 maart en zaterdag 18 maart 2023 • Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd • Beide dagen geopend van 10:00-17:00 uur • Lezing zaterdag om 11:00 uur • Tickets 

———————————–

1 april 2023 Bio Lentemarkt, namens NK Tegelwippen Haarlem:

Lezing IN 5 STAPPEN VAN TEGELS NAAR GROEN

Je haalt tegels uit je (gevel)tuin – en dan? Tijdens deze lezing leer je wat je allemaal kunt met die oude tegels (naast weggooien), wat je met de vrijgekomen grond doet en welke alternatieven er zijn voor bestrating. Je krijgt beplantingstips voor een groene, onderhoudsarme tuin en tips voor als je weinig te besteden hebt. Zo geniet je ’s zomers van een koeler huis en draag je bij aan biodiversiteit en het stadsklimaat.

Bio Lente Markt zaterdag 1 april 2023 • Kweektuinen Haarlem • Van 11:00-15:00 uur • Lezing om 15:00 uur • Toegang gratis

_____________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________

GEWEEST:

2022 Lezing De Klimaatbestendige Tuin

Tuinen staan blank. Planten drogen uit. Mensen en dieren worden ziek van de warmte. Door klimaatverandering krijg je vaker met dit soort extremen te maken en onze ‘versteende’ omgeving versterkt dat. Het is een uitdaging, maar ook een kans, want als tuinier kun je bijdragen aan de oplossing!

Leer hoe je je tuin koeler houdt en wateroverlast en droogte voorkomt. Spelen met regenwater is zelfs leuk! Daarnaast hebben dieren zoals insecten en vogels ook last van klimaatverandering. Tijdens deze interactieve lezing krijg je tips hoe je ze helpt met je tuin. En dan is er nog je keuze in harde materialen. Wist je dat bijvoorbeeld de productie van betonsteen veel CO2 uitstoot? Ontdek hoe je je tuin (budgetvriendelijk) duurzaam en klimaatbestendig inricht. Voor Bibliotheek Alphen Centrum.

2022 Workshop Composteren

Composteren is niet moeilijk, als je eenmaal de truc erachter snapt. Tijdens deze workshop bouw je de basis voor een gezonde composthoop, leer je aflezen hoe het met je compostering gaat en ontdek je welke werkwijze het beste aan jouw wensen voldoet. Na afloop ontvang je een hand-out met samenvatting, tips en troubleshooting. Bij PermacultuurCentrum Haarlem.

2021 Webinar Water in de Tuin

In het webinar ‘Water in de tuin’, georganiseerd door De Proeftuin Online voor Alphen aan den Rijn, was ik uitgenodigd als spreker en liet ik zien hoe planten en verharding invloed hebben op wateroverlast, droogte en hitte en welke low-tech/low-cost manieren er zijn waarmee je zelf je tuin beter tegen wateroverlast en droogte bestendig maakt.

———————————–

2020 Duurzaamheidscafé Beverwijk: Klimaatadaptieve tuin

In de Grote Kerk van Beverwijk hield ik een lezing over de klimaatadaptieve tuin: wat kun je zelf in je eigen tuin (en omgeving) doen om wateroverlast, droogte en hittestress te voorkomen.

———————————–

2019 Regenwateropvang in de tuin

Op een themadag in de Tuin van Kapitein Rommel (Castricum) liet ik verschillende manieren zien waarop je regenwater kunt infiltreren en gebruiken in de tuin en hoe je wateroverlast voorkomt.

———————————–

2019 Biodiversiteit in de tuin

Ik probeer mijn lezingen altijd gevarieerd te maken. Als rode draad voor deze gebruikte ik een timelapse waarop te zien is hoe ik een voorbeeld van een natuurvriendelijke tuin schilder mét allerlei onderdelen die je zelf kunt toepassen. De timelapse-video kun je op Youtube bekijken:

———————————–

2018 De levende tuin + workshop De eetbare, natuurvriendelijke tuin

Via Groen Dichterbij Leiden en Bijenlandschap vond bij de Intratuin in Voorschoten een inspiratieavond plaats over levende tuinen. Ik verzorgde de lezing ‘De Levende Tuin’ over biodiversiteit en wat je kunt doen om daaraan bij te dragen in de tuin. Daarna gaf ik een workshop over hoe je met oog voor biodiversiteit voedsel kunt kweken.

———————————–

2018 Duurzaamheidscafé Gooise Meren: Biodiversiteit in tuin en omgeving

Een lezing over de verschillende dingen die je kunt doen om biodiversiteit in je tuin en omgeving te bevorderen.

———————————–

2017 Foodwalk

Voor Groei & Bloei Midden-Kennemerland zette ik een foodwalk van een uur uit door de woonwijken in de omgeving van mijn huis, langs een variatie aan eetbare planten met grappige weetjes en toepassingen.

———————————–

2017 De eetbare siertuin

Een huiskamerlezing in Gouda ging over de eetbare siertuin en dan in het bijzonder over de relatie met biodiversiteit en insecten. Omdat de groep wisselende kennis- en ervaringsniveaus had – sommigen waren lid van IVN en/of hadden affiniteit met permacultuur en voedselbossen, weer anderen hadden geen idee van eetbare planten in de omgeving – behandelde ik de redenen dat het interessant is om te doen, de belangrijkste aanknopingspunten die ik bij mijn ontwerpen gebruik om de juiste planten te selecteren en te combineren en tenslotte bestaande projecten ter inspiratie. Tussendoor gaf ik, steeds binnen een ander thema, een paar korte introducties van bruikbare planten.

———————————–

2017 Wat is permacultuur?

Bij BATV Zandlaan (volkstuinvereniging) was de vraag ontstaan wat permacultuur inhoudt – in een lezing van 45 minuten legde ik hen de basis uitgangspunten uit en, omdat permacultuur sterk op informatie gebaseerd is, behandelde ik de 12 ontwerpprincipes met voorbeelden van toepassingen uit bestaande projecten om het toch praktisch en tegelijkertijd beeldend te houden.

———————————–

2017 Ecologisch tuinieren: hoe doe je dat?

Voor de ledenvergadering van Groei & Bloei Midden-Kennemerland gaf ik een lezing over ecologisch tuinieren in de praktijk.

———————————–

2016 Ecologisch tuinieren

Op uitnodiging van het NME in Haarlem gaf ik een lezing over ecologisch tuinieren, van het waarom, wat het precies is en een korte uitleg van natuurlijke ecosystemen tot het praktisch ontwerp en onderhoud. Het was een zeer uitgebreide lezing, bedoeld om mensen met weinig tot geen ervaring met ecologisch tuinieren te informeren en te inspireren.

———————————–

2016 Ontwerp je eigen tuin met Steenbreek 023

In twee Tuinworkshops, aangeboden door Steenbreek 023 in het kader van vergroening, werden bewoners die zich hadden opgegeven geholpen met het ontwerpen van hun tuin, planten kiezen of met specifieke vragen die ze over hun tuinen hadden. Aan het begin werd een presentatie gehouden met basis informatie en inspiratie, waarna we met een team van 5 mensen de deelnemers begeleiden zodat ze vervolgens zelf verder konden met hun tuin.

———————————–

2016 Een Avonturenplein voor de IJwegschool

Kinderen van alle klassen van basisschool de IJwegschool hebben gewerkt aan ontwerpen voor een veilig, groen en fantasierijk Avonturenplein. Podium voor Architectuur ontwikkelde een viertal workshops voor de bovenbouwers, om hen te helpen met het maken van een plattegrond en uiteindelijk een maquette van hun dromen voor het schoolplein. Ik was betrokken bij de uitwerking van en deed co-begeleiding van de kinderen tijdens de workshops.

———————————–

2015 Wijk op groen

Georganiseerd door Jelle Fekkes (Fekkes Landschapsarchitectuur) en Annemarie Kok (Ecoloca). Dit waren twee workshops, gegeven ter ondersteuning van het project ‘Wijk op groen‘ voor vergroening van de Vijfhoek in Haarlem. Ik deed co-begeleiding tijdens de workshops en hield de lezing ‘Ecologie van stadsgroen’. Deze lezing ging over het nut van groen in de stad vanuit ecologisch standpunt gezien en hoe bewoners in de praktijk hieraan meer dimensie kunnen geven bij hun ‘stukje groen’.

———————————–

2015 De functies van planten

Ter ere van de opening van PermacultuurCentrum Haarlem gaf ik de workshop ‘De functies van planten’. Hierin nam ik mensen aan de hand van een voorbeeld mee in wat je zelf kunt afleiden en observeren aan een plant en hoe je die informatie vervolgens kunt gebruiken voor het ontwerp van slimme tuin- en voedselsystemen.

Om op de hoogte te blijven van evenementen raad ik u aan om mijn Facebook bedrijfspagina in de gaten te houden.