Boek ‘Tuinlogica’

Iris Veltman schreef een ontzettend leuk en verhelderend boek voor elke tuinier die zijn tuin biodiverser wil maken en weerstand aan klimaatverandering wil bieden. Ze weet waar ze het over heeft en schrijft uit eigen ervaring, wat het allemaal heel herkenbaar maakt.

Norbert Mergen

Lees hier de volledige recensie van Norbert Mergen van De Tuinen Van MergenMetz.

Lees hier de recensie van Gewoon Greetje.

Ben of ken je zo’n tuinier bij wie de tuin maar niet helemaal wil boteren?

Je planten verdrogen of verzuipen, je hebt geen tijd om alles netjes bij te houden, wat je doet voelt nooit mooi of goed genoeg, voor je insectenhotel dreigt een failliet en belagers (slakken!) jagen je misschien wel bovenop de schutting.

Sinds de start van mijn bedrijf heb ik heel wat tuiniers ontmoet die overwogen hun tuingereedschap voor eens en altijd op te bergen. Terwijl hun droomtuin meestal dichtbij was! Toen ik de kans kreeg een boek te schrijven, waren dit de tuiniers die ik in gedachte hield.

Met Tuinlogica: de natuur in je voordeel gebruiken met permacultuur wil ik je helpen zélf je tuin tot jouw duurzame droomtuin om te toveren. Koop Tuinlogica o.a. bij Groeneboekenshop, Bol.com en Bruna.nl.


Tuinlogica bestaat uit 4 delen: biodiversiteit, water, beplanting en mensen.

In ‘Mensen‘ staat genieten centraal. Maak het jezelf makkelijk met zowel het onderhoud als de aanleg. Ontdek allerlei manieren voor hergebruik en kringloopwerken. Leer hoe je je tuin verduurzaamt met een klein (of zelfs niet-bestaand) budget of lichamelijke beperkingen. Maak gebruik van wat je al hebt om makkelijk te composteren, bouwen en je tuin vorm te geven.

In ‘Biodiversiteit‘ ontmoet je verschillende groepen insecten die de planten in je tuin opeten, helpen of beschermen. Leer hoe je slakkenplagen en andere uitbraken voorkomt en hoe je hun beste roofdieren – roofinsecten! – naar je tuin trekt (en daar houdt!) Ontdek hoe de voedselketen in en rond je tuin werkt, zodat je niet alleen insecten helpt, maar ook al die andere dieren die weer van hen afhankelijk zijn, zoals vogels, egels en kikkers.

In ‘Water‘ leer je hoe je zelf vijvers aanlegt die niet alleen mooi zijn maar ook allerlei dieren trekken, regen bufferen of overtollig water opvangen. Lees wanneer & waarom je een plantenfilter aanlegt en ontdek ook meteen hóe. Voorkom dat je planten en je bodemleven verpieteren tijdens droogte met al de handige, goedkope en makkelijk zelf te maken oplossingen voor waterbuffering en -infiltratie uit Tuinlogica. Leer afkoppelen én wat je moet doen om waterschade te voorkomen.

In ‘Beplanting‘ vind je beplantingsplannen voor allerlei verschillende plekken – van eetbare planten voor in droge schaduw tot een op de kust geïnspireerde tuin tot een theetuin. Van luie moestuin tot voedselstruweel tot stapelmuurtjes. Ontdek hoe je je tuin mooi, eetbaar en biodivers maakt, ongeacht je grondsoort of de hoeveelheid zon. Of je er nou van droomt je gazon om te bouwen tot een moestuin of wilt genieten van bloemen én eten, ontdek hoe je dit maakt met Tuinlogica.

Alle illustraties in Tuinlogica zijn van eigen hand

Tuinlogica: de natuur in je voordeel gebruiken met permacultuur

ISBN: 9789062245581

Uitgever: Vonk Uitgevers

Prijs: € 32,99

Meer informatie en een inkijkexemplaar vind je bij Vonk Uitgevers.

En omdat ik zelf altijd graag de inhoudsopgave van een boek bekijk: